Zapraszamy na konferencję nt. internacjonalizacji
Ideą konferencji jest podniesienie wiedzy oraz poznanie dobrych praktyk w zakresie uwarunkowań internacjonalizacji klastrów skutkujących rozwojem ich członków - małych i średnich przedsiębiorstw.
Konferencja będzie swoistym forum wymiany wiedzy i doświadczeń ekspertów oraz przedstawicieli klastrów m. in. z Austrii, Niemiec, Anglii i Litwy.
Szczególny nacisk pragniemy położyć na problematykę praktyczną z obszaru internacjonalizacji i nakreślić uwarunkowania podjęcia skutecznych działań w tym zakresie przez klaster i poszczególne firmy.
Konferencja jest współfinansowana przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
Uczestnikami konferencji będą przedstawiciele małych i średnich przedsiębiorstw przede wszystkim z branży spożywczej z subregionu leszczyńskiego i Wielkopolski zainteresowane internacjonalizacją, przedstawiciele innych polskich i europejskich klastrów, reprezentanci instytucji otoczenia biznesu, władze samorządowe, szkoły wyższe z subregionu, media lokalne i regionalne.
Zapraszamy też wszystkich zainteresowanych!
Udział w konferencji jest bezpłatny.
Program konferencji 27 września 2013
09.00 |
Rejestracja uczestników |
09.30 |
Przywitanie uczestników i otwarcie konferencji – Prezydent Miasta Leszno Tomasz Malepszy |
09.35 |
Działalność Leszczyńskiego Centrum Biznesu – Alicja Szczepińska, Prezes LCB |
09.50 |
Projekt Leonardo da Vinci SeBPEN – Maciej Pietrzykowski, Kierownik projektu SeBPEN |
10.10 |
Internacjonalizacja klastrów i innych sieci biznesowych krok po kroku – Philipp Ammerman, Kierownik zarządzający Navigator Consulting Partner LLP, UK, |
11.10 |
Zarządzanie klastrami i sieciami biznesowymi w Wielkopolsce – Maciej Pietrzykowski, kierownik projektu SeBPEN |
11.40 |
Dyskusja |
11.50 |
Przerwa kawowa |
12.05 |
Klaster Leszczyńskie Smaki - promocja i współpraca dla najwyższej jakości, tradycji i nowoczesnych technologii w branży spożywczej w południowo - zachodniej Wielkopolsce – Alicja Szczepińska, Leszczyńskie Centrum Biznesu, Klaster Leszczyńskie Smaki |
12.20 |
Jak krok po kroku, profesjonalnie przygotować się jako firma spożywcza do ekspansji na rynek niemiecki - Anna Pappert, PappertConsult, Berlin |
12.50 |
Usługi Izby w zakresie wspierania rozwoju współpracy międzynarodowej przedsiębiorstw - Iwona Wesołek, Dyrektor, Doradca PK KSU, Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji |
13.20 |
Lunch |
13.50 |
FoodRegio – the North German Food Cluster & our experiences in internationalization – Karolina Miler, LÜBECK Business Development Corp., Niemcy |
14.20 |
Clusters – Networking and development prospects - Michaela Henzinger, Klaster Lebensmittel z Górnej Austrii, Linz, Austria |
14.50 |
Food Industry in Lithuania - Gintautas Sironas, Kaunas University of Technology |
15.20 |
Dyskusja |
15.30 |
Podsumowanie i zamknięcie konferencji – Alicja Szczepińska, Maciej Pietrzykowski |