Konferencja Ochrona Środowiska w Branży Spożywczej
Konferencja odbyła się w Inkubatorze Przedsiębiorczości w Lesznie. Jej uczestnikami były przede wszystkim firmy branży spożywczej z regionu leszczyńskiego. Konferencja odpowiedziała na pytanie czego wymaga od producentów żywności i przedsiębiorców prawo. Wielkopolski Inspektorat Ochrony Środowiska zaprezentował praktyczne informacje na tematy powiązane z ochroną środowiska. Jakie są wytyczne dla firm, związane z ochroną środowiska? Co firmy mogą zrobić we własnym zakresie, aby te wymagania spełniać? W jaki sposób przygotować się do kontroli Inspekcji Ochrony Środowiska? Jakie sprawozdania składać i w jakich terminach? Oraz Jakie sankcję grożą firmom za nieprzestrzeganie wymagań środowiskowych?
Powszechne dążenie do doskonalszej ochrony środowiska naturalnego sprawiły, że również w przetwórstwie rolno-spożywczym poważnie traktuje się przestrzeganie przepisów dotyczących gospodarki odpadami i ściekami. Z tego powodu zakres konferencji obejmował również tematykę zagospodarowania odpadów, w tym ich klasyfikację, ewidencję, wydawanie pozwoleń, sprawozdawczość i ewentualne sankcje.
Na koniec konferencji miała miejsce dyskusja. Uczestnicy poprzez zadawanie pytań uzyskiwali często zaskakujące i satysfakcjonujące odpowiedzi.
Po konferencji członkowie klastra mogli również skorzystać z bezpłatnych konsultacji ze strony Inspekcji Ochrony Środowiska.
Wiedza pozyskana podczas tej konferencji na pewno przyniesie efekty w postaci wdrożenia do firm usprawnień z zakresu ochrony środowiska, a przedsiębiorcom niestraszne już będą kontrole Inspekcji Ochrony Środowiska. W przygotowaniu się do nich niezbędne będą na pewno pozyskane podczas konferencji informacje.