“Znakowanie żywności. Zmiany od 2014 roku”. Zapraszamy na konferencję!
Uczestnictwo w konferencji z pewnością pozwoli usystematyzować wiedzę na temat znakowania żywności na podstawie ustaw i rozporządzeń krajowych oraz dyrektyw i rozporządzeń unijnych określających zasady znakowania produktów żywnościowych.
Wszelkie regulacje dotyczące znakowania żywności nałożone na producentów środków spożywczych mają na celu ogólnie rozumiane dobro potencjalnego konsumenta. Trzeba również zaznaczyć, że Unia Europejska kładzie coraz większy nacisk na to, aby każdy środek spożywczy znajdujący się na półce sklepowej był opatrzony odpowiednimi i prawdziwymi informacjami na temat zawartych w nim składników. Przede wszystkim normy prawne mają uchronić potencjalnych nabywców przed próbą zafałszowania środka spożywczego bądź ukrycia przez producenta właściwości lub składników, które mogłyby odstraszyć klienta od zakupu jego produktu.
Tak więc normy prawne dotyczące znakowania żywności, choć liczne, wydają się ważnym elementem mającym bezpośredni wpływ na jakość naszego życia jako konsumentów, są także istotne dla producentów żywności.
Biorąc pod uwagę powyższe serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konferencji oraz pogłębienia wiedzy w zakresie znakowania żywności.
Program konferencji:
09.30 |
Rejestracja uczestników konferencji |
10:00 |
Otwarcie konferencji |
10:05 |
Dlaczego warto być w klastrze Leszczyńskie Smaki - Dagmara Kostrzewa, Kierownik projektu, Leszczyńskie Centrum Biznesu Sp. z o.o. |
10.20 |
Odpowiedzialność za nieprawidłowe oznakowanie żywności – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, wspólnik zarządzający, Centrum Prawa Żywnościowego, Warszawa |
11.05 |
Procedury wyznaczania terminów przydatności do spożycia - techniczne uwarunkowania, zagrożenia i korzyści dla producenta – dr Anna Bugajewska, Silliker Polska Sp. z o.o., Warszawa |
11.50 |
Przerwa kawowa |
12.00 |
Znakowanie żywności wartością odżywczą – dr Urszula Samotyja, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
12.45 |
Znakowanie środków spożywczych oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi – Małgorzata Kobus-Moryson, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
13:15 |
Dyskusja |
13.30 |
Lunch i zakończenie konferencji |
Proszę o potwierdzenie uczestnictwa w konferencji do 20 listopada 2013 roku. Nr tel. 506 233 502 lub e-mail: dkostrzewa@lcb.leszno.pl - Dagmara Kostrzewa |